logo heemkundige kring
heemkundige kring diepenbeek vzw
terug naar begin
naar pagina-einde
vorige
volgende

Streekproducten

"Keizelsap"

Puur biologisch appelsap, recht van appels uit onze eigenste Diepenbeekse Keizelboomgaard.



Het "Alvermenneke"

Januari 2015 Onze grootmoeder vertelde ons vroeger dat in Diepenbeek en omstreken Alvermennekes woonden. Waar ze eigenlijk huishielden wist ze niet te zeggen. Ze konden geen wonderen verrichten, maar waren wel behulpzaam voor iedereen. Ze waren klein, doken overal onverwachts op, konden door sleutelgaten en spleten en verdwenen dan ook weer even snel. Zo vond onze grootmoeder een recept van een koekjesdeeg die de alom gekende Alvermennekes maakten. Een deeg gemaakt met grondstoffen van de beste kwaliteit zoals amandelnoten, boter, eieren enz… We kneedden het deeg en vormden er kleine koekjes van, legden ze zorgvuldig op een bakplaat om vervolgens af te bakken. Na 20 minuten, die eindeloos leken, konden we de koekjes eindelijk uit de oven halen en kwamen tot de vaststelling dat ze ongelooflijk lekker waren. Een betere naam dan "Het Alvermenneke" konden we dan ook niet bedenken voor dit overheelijk koekje. Peter en Karel Steegmans.



Diepenbeekse trippel: "Fump"

Juli 2014 Diepenbeek heeft na ‘Den Oanjoager’ weer een eigen bier. Fump, genoemd naar een legendarisch Diepenbeeks volksfiguur, gaat momenteel goed over de tongen.” “Ik heb 2000 liter gebrouwen en in verschillende Diepenbeekse cafés is het bier ondertussen verkrijgbaar,” zegt brouwer Peter Nulens. Peter Nulens heeft een bierspeciaalzaak ‘De Bieradviseur’. Daarom leek het ook meer dan logisch dat hij in zijn eigen dorp ook een eigen Diepenbeeks bier in de markt zou zetten. Nulens ging aan de slag met de huisbrouwer van brouwerij ‘De Toeteleer’ in Hoeselt. “We hebben gebrouwen met de installatie van De Toeteleer. We hebben smaaktesten gedaan per vijftig liter en al snel vonden we een smaak waar we heel tevreden over waren.” Het nieuwe bier is een tripple van 8 procent die qua smaak het midden houdt tussen een Chouffe en een tripple Karmeliet. “Een zacht biertje qua smaak dus, maar wel een hoger alcoholpercentage dan bv. een Leffe.” Het bier heeft een eigen recept met Belgische hop, maar zonder toevoeging van kruiden. Volksfiguur Nulens had alleen nog een naam nodig en daarvoor organiseerde hij een poll in de Facebookgroep ‘Ge zijt van Diepenbeek als...’ Al snel was er eensgezindheid over die naam. “Fump was een Diepenbeeks volksfiguur uit de jaren ‘70, maar hij is nu nog steeds bekend bij de bevolking. Fump, zelf cafébaas, stond bekend voor zijn overdrijvingen. Legendarisch is bijvoorbeeld zijn uitspraak dat zijn prei zo hoog stond dat hij er zijn fiets tegen kon parkeren. Via zijn dochter ben ik te weten gekomen dat uitgerekend dit jaar Fump honderd jaar zou geworden zijn.” De Fump doet het ondertussen goed in Diepenbeek. Het biertje krijgt prima commentaren en al éénvierde van de 2000 liter is in de markt gezet. Het etiket spreekt alvast ook boekdelen met de uitspraak: “As iech zaot ben, kalle ze sjaan. As iech dos heb, ziet het niemend.” Als u wil weten, wat dat betekent zal u eens een keertje een Diepenbeeks café moeten bezoeken.



Het "Piepelke"

Juni 2005 Het "Piepelke" wil zich positioneren als een lekkere kwaliteitslikeur die zich durft plaatsen naast gerenommeerde Belgische en Franse likeuren.. Een "Piepelke" kan gedegusteerd worden, zomaar, als lekkernij, als slaapmuts of als pousse-café in een echt ouderwets likeurglaasje. Je kan het "Piepelke" volgens eigen voorkeur degusteren: gekoeld, in koeler of diepvries, of op kamertemperatuur. Voor wie hem wat te sterk vindt, kan hij geserveerd worden in een groot bol glas met wat ijsblokjes.... Met mate gedronken vlindert het "Piepelke" als een zachte bries door je geest en bloed en smaakt overheerlijk bij elke gelegenheid. Het "Piepelke" is geboren om te verleiden en succes te hebben. Zeker de vrouwen zullen voor haar bezwijken. Het "Piepelke" wordt te koop aangeboden in een smaakvolle fles. Het originele etiket is aangepast en verfraaid door Paul Maris, huistekenaar van de Heemkundige Kring. Het "Piepelke" is overigens niet zo maar uit het niets ontstaan. Zijn geheim recept bestaat al meer dan 75 jaar en is door de vader van ons aller Jaak Wijgaerts van 't Paenhuys, uitgevonden, ontworpen, samengesteld na lange proefnemingen en smaaktesten. Let wel, de Heemkundige Kring commercialiseert deze likeur niet. Wij hebben door dit initiatief alleen maar willen bijdragen aan de verrijking van ons culinair patrimonium.



De "Aonjoager"

Juni 2003 Een kwaliteitsbier van hoge gisting. In december 2002, bij het lanceren van onze jenever ‘De Stroese’, hebben we het u beloofd: in juni 2003, als het zomer wordt en de zon hoog staat, zal ons bier de ‘Aonjaoger’ de brouwketel in de Haspengouwse brouwerijhoeve verlaten, op flessen worden getrokken en ons dorp veroveren. Onze jenever is een succès. De mensen blijven het kopen omdat het een kwaliteitsproduct is. Ons bier zal zeker ook die weg opgaan. We hebben er alles aan gedaan om een product van hoge standing aan te bieden: uniek en van topkwaliteit. Het bier dat je straks zal degusteren of misschien al heb geproefd, brengt je in verrukking. Onze eigen heemkundige vriend en rasechte Diepenbekenaar, Ivo Claesen, die al 15 jaar ervaring heeft met bier brouwen leerde de knepen van het vak kennen bij ervaren brouwingenieurs. Hij gaf zelf les in het brouwen en heeft de oude recepten van onze voorouders ontdekt, verbeterd en verfijnd. Hij experimenteert met de ‘Aonjaoger’ al 12 jaar. Het bier dat je nu gaat drinken is niet te vergelijken met het experimenteel bier dat je misschien al eens dronk bij een vorige gelegenheid. Deze ‘Aonjaoger’ is verfijnd, verbeterd, veredeld, gebrouwen volgens al de regels van de brouwkunst. Wij, de Heemkunde, huurden in een Haspengouwse brouwerijhoeve uit de 18dc eeuw, een professionele brouwketel. Onder de grootste hygienische omstandigheden, volgens een eigen uitgekiend recept, met de allerbeste en duurste ingrediënten, schiep onze brouwer een bier dat met de allerbeste speciaalbieren en abdijbieren kan vergeleken worden en deze zelfs overtreft. ln elke productiefase wordt iedere druppel bier, elk spatje schuim gecontroleerd, geproefd, bijgestuurd, tot we een ongeëvenaard, artisanaal, bijna met de hand gemaakt bier hebben verwekt. Schuimend van smaak en kwaliteit. De ‘Aonjaoger’ is een bier van hoge gisting, eerlijk, karaktervol, authentiek, waarvan er veel te weinig zijn in ons Vlaanderland. Puur, natuurlijk, recht voor de raap, vervaardigd met de allerbeste mout, hop, gist en het zuiverste artesisch bronwater, geput van onder de ondoordringbare laag. Er is geen enkele toevoeging van scheikundige producten of andere additieven. Ons bier is ongefllterd. De kleur is diep goudgeel, met een sluier van gist, waardoor er nog een lichte nagisting is in de fies. Als je de schuimende kraag aan de neus brengt, ruikt je hopbelletjes en gist. De smaak is uniek. Doordat hij hooggehopt is heeft de ‘Aonjaoger’ een zachte bitterheid met een lange afdronk. In één woord, koel gedronken (5° à 8° C ), met een malse schuimkraag, is onze 'Aonjaoger' een godendrank die als fluweel naar binnen loopt en geest en lichaam streelt. Wij hebben een verrukkelijk drinkbier willen maken, dat weliswaar straffer is dan andere drinkbieren ( 6° ), maar dat toch een ganse avond onder vrienden kan gedegusteerd worden. De ‘Aonjaoger’ is een zuiver, nobel, goed verteerbaar bier, dat je ook de dag nadien niet zal teleurstellen. Hij wordt geschonken in een eenvoudig, stijlvol glas uit ‘de tijd van toen’ met een inhoud van 33 cl. De ‘Aonjaoger’ kan tegen een stootje, want hij heeft een bewaartijd van 4 jaar. Wij, mensen van de Heemkundige Kring hebben het bier verwekt, het etiket en de reclame ontworpen, getekend, de marketing gedaan, alles zelf gefinancierd. We hebben zelfs een liedje geschreven over ons bier, maar de ‘Aonjaoger’ commercialiseren doen we niet. Dat laten we over aan onze Diepenbeekse handelaars.



Diepenbeek heeft eigen straffe jenever: "Ne stroese"

18 november 2002 "Ne stroese" staat volgens het Diepenbeekse dialectwoordenboek voor "een sterk en krachtig iemand". Maar vanaf nu staat dat ook voor de enige en de echte eigen Diepenbeekse jenever. Dus, aanpassen maar dat woordenboek. We geven je wel de raad dat niet te doen als je enkele glaasjes van Ne Stroese binnen hebt. Het gaat hier immers om geestverruimend vocht van 40 graden. Het was de Diepenbeekse Heemkundige Kring die tijdens zijn vele opzoekingstaken geconfronteerd werd met het feit dat er in Diepenbeek vroeger al heel wat (stiekem) jenever werd gestookt in enkele duistere brouwerijen. De Heemkundige Kring oordeelde de tijd rijp om ook eens met een "officiële" (witte) jenever voor de pinnen te komen. De Kring stapte dan maar naar de Diepenbeekse drankenproducent Sodiko met de vraag enkele brouwsels voor hen klaar te stoken. Heel wat "proefavonden" waarrond nu al heroïsche verhalen de ronde doen, gingen de keuze vooraf. Uiteindelijk bleven er twee brouwsels over, waaruit Ne Stroese werd geboren. De meeste jenevers worden gemaakt op 35 á 36 graden, maar het nieuwe Diepenbeekse product wordt gestookt op 40 graden. "Een van de strafste van Vlaanderen", zeggen ze in Diepenbeek fier. "En dus zeker geen drank voor doetjes". Alsof je die in Diepenbeek zult aantreffen. In het stookproces wordt in ieder geval gebruik gemaakt van de authentieke jeneverbes. Ne Stroese wordt gebotteld in een mooie vierkante witte fles. Op de voorkant bevat het etiket een grappige tekening van drie figuren (een veldwachter, een herbergier en een pastoor) die te diep in de Diepenbeekse Stroese hebben gekeken. Op de achterkant vind je dan een lyrische omschrijving van de Diepenbeekse jenever terug. Het is de bedoeling dat de nieuwe jenever ondermeer zal geschonken worden bij officiële gelegenheden in het gemeentehuis. Maar hij kan ook best gebruikt worden als relatiegeschenk.



terug naar begin vorige volgende

 

Bijgewerkt op:  03-05-2020