31 maart 2017. Bezoek: Teseum Tongeren
Tongeren is één van de oudste religieuze sites van de Lage Landen en herbergt een zeer belangrijke kerkschat in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.
De volledig vernieuwde schatkamer opende in juni 2016 haar deuren. Ze bevat talloze kostbaarheden van religieuze kunst zoals reliekhouders, reliekbeursjes, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en ook zeldzaam textiel.
De toegang tot het nieuwe museum bevindt zich in het historische kader van de romaanse toren en de kapittelzaal van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.
Naast een reconstructie van de historische kerkschat komen ook andere thema’s aan bod zoals liturgie, heiligen, relieken en het kapittel.
Een echte must is de ‘muziekbox’: daar bekijk en beluister je eeuwenoude muziekboeken.
Het museumverhaal eindigt bij de Kroningsfeesten - waarmee de relatie naar een hedendaagse traditie wordt gelegd.
En er is meer! Uniek is de aanpalende romaanse kloostergang en prachtige kloostertuin - een verborgen parel in het stadscentrum.
Heemkunde Diepenbeek bracht een bezoek aan het museum op 31 maart. We werden begeleid door gids Rene Nelissen die ons de rijke geschiedenis bracht met af en toe grappige anakdotes.
31 maart 2017. Bezoek aan de stad Lier
Heemkundige Kring Diepenbeek bezocht de stad Lier op vrijdag 06 juni 2014.
De zon was van de partij en wij namen 's morgens de trein richting Lier. In Lier werden we verwelkomd met een lekker tasje koffie en een Liers Vlaaike. Daarna gingen we op pad voor een begeleide historische stadwandeling.
We bezochten achtereenvolgens het 13de eeuws begijnhof dat geklasseerd is als werelderfgoed van UNESCO, de Begijnhofkerk Sint-Margarita uit de 17de eeuw met indrukwekkend barokinterieur en een monumentaal orgel en het Stadhuis in Brabantse rococostijl uit de 18de eeuw. Dit fungeerde eerst als lakenhal (14de eeuw). Opvallende sierlijke eiken wenteltrap van W. Van Everbroeck, plafondschilderingen en smeedwerk van Lodewijk Van Boeckel.
Samen genoten we van het middagmaal.
Nadien zetten we onze tocht verder en brachten een bezoek aan de Breugellandtentoonstelling.
Deze onvergetelijke dag in Lier werd afgesloten met een bezoek aan de Zimmertoren.
24 augustus 2012. Bezoek aan de brouwerij van Wilderen
Op 24 augustus 2012 bezochten de bestuursleden van de heemkring de brouwerij van Wilderen.
Wij werden rondgeleid door de eigenaar zelf.
De brouwerij van Wilderen vertelt ons een vroege geschiedenis, die ons helemaal terugvoert tot het jaar 1642.
De winning van Wilderen was een economische productie-eenheid die in eigen behoeften voorzag. Met het hout van bomen timmerde men de vakwerkhoeve, met grond leemde men de muren van de boerderij, schapen en runderen zorgden voor melk, wol en leer. Landbouw en veeteelt zorgden voor voedsel…
De grote winningen zoals die van Wilderen hadden hun eigen brouwketels…waarvan de draf dan weer richting ossenstal ging…en daar bevindt zich nu Brouwerij Wilderen anno 2011. Als er in de winning al veel en hard gewerkt werd, zo kon men er ook uitbundig feestvieren!!! Vooral met kermissen, en wel verschillende dagen aan een stuk…
Volgend leuk dorpsverhaal doet de ronde: Onder de genodigden was er een bultenaar die vooraleer in zijn roes in slaap te vallen, de gewoonte had luidruchtig te zingen: "Een heel klein kanneke, voor een heel klein manneke. Goed volgetapt is gauw uitgelapt!" Daar men zelf brouwde was het niet moeilijk deze dorstige kozijn te laven!
De brouwerij stond in deze periode op de plaats waar later het bakhuis, de melkerij en het washuis gebouwd werden. Onder het huidige woonhuis kan men nog de dichtgemetselde keldergaten van de brouwerij zien…
Op de plaats waar er in vroegere tijden de ossenstallen stonden staat er nu een hypermoderne brouwerij. Bij de restauratie zijn de oude voorgevels van het gebouw volledig gestut en gerenoveerd. Het hedendaagse architecturale ontwerp zorgt voor een aangename spanning tussen het monument van de oude stokerij en het moderne gebouw van de brouwerij. De brouwerij is te bezichtigen en te ontdekken tijdens de rondleidingen.
Hypermoderne en volautomatische brouwzaal van Italiaanse makelij. Het brouwen gebeurt in een volledig gesloten systeem ,alsook het malen en transport van de mout naar de brouwketel en het uitdrijven van de draf na het brouwen.
Een brouwsel neemt zo’n 7 uur in beslag ( 1u45 maishen, 3u filteren, 1.5u koken en 45 min afkoelen). Na het koelen van het brouwsel en het toevoegen van de huisgist start de gisting. Deze gisting zal 4 à 5 dagen duren bij 20 à 25°C, waarna het bier enkele weken op 0°C wordt gehouden.
De installatie en het materiaal is volledig uit roestvrij staal en voldoet aan de strengste voedings- en kwaliteitsnormen.
De capaciteit per brouwsel is 25 hectoliter (2500 liter) en totale opslagcapaciteit in de 5 gist- en lagertanks is 250 hectoliter. Bij voldoende gist- en lagertanks kan de brouwzaal tot 15000 hectoliter per jaar produceren.
Tevens beschikt de brouwerij over een eigen filtratielijn ( kiezelguhr- en platenfilter) en wordt het bier ter plaatse afgevuld in vaten.
We mochten proeven van Wilderen Goud, Tripel Kanunnik en de Wilderen Kriek. Heerlijk op deze warme zomerdag.
4 mei 2012. Bezoek aan Sagalassos, City of Dreams in het Gallo-Romeins museum te Tongeren
Van 29 oktober 2011 tot 17 juni 2012 ging in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren de tentoonstelling door van "Sagalassos, City of Dreams". Sagalassos is een vervallen stad uit het zuidwesten van Turkije, 120 km ten noorden van Antalya. In de Romeinse tijd was Sagalassos een belangrijk regionaal centrum. In de eerste eeuwen na Christus kwam de stad tot volle ontwikkeling. Monumentale gebouwen, fonteinen en beelden getuigen hiervan. Vanaf de zesde eeuw geraakte de stad stilaan in verval door aardbevingen, pestepidemieën en invasies. Uiteindelijk werd ze helemaal verlaten.
De afgelegen locatie hoog in de bergen, en een metersdikke erosielaag beschermden de resten tegen plundering en verval. Het resultaat is een uitzonderlijk goed bewaarde archeologische site. Sinds het begin van de jaren ‘90 voert het onderzoeksteam van professor Marc Waelkens van de KUL er baanbrekende, archeologische opgravingen uit.
Het Gallo-Romeins Museum voerde onderhandelingen met de Turkse overheid om een groot aantal topstukken naar Tongeren te halen. Ze presenteren ze in een monumentale setting. Met een megaprojectie vol nooit eerder vertoonde beelden van de site. Met 238 topstukken die voor het eerst Turkije verlaten. En met een theatraal decor van operaregisseur Guy Joosten dat de bezoeker onderdompelt in een onbekende ervaringswereld.