Streekproducten



HET ALVERMENNEKE

Januari 2015

Onze grootmoeder vertelde ons vroeger dat in Diepenbeek en omstreken Alvermennekes woonden.
Waar ze eigenlijk huishielden wist ze niet te zeggen. Ze konden geen wonderen verrichten,
maar waren wel behulpzaam voor iedereen.
Ze waren klein, doken overal onverwachts op, konden door sleutelgaten en spleten en verdwenen
dan ook weer even snel.

Zo vond onze grootmoeder een recept van een koekjesdeeg die de alom gekende Alvermennekes maakten.
Een deeg gemaakt met grondstoffen van de beste kwaliteit zoals amandelnoten, boter, eieren enz…

We kneedden het deeg en vormden er kleine
koekjes van, legden ze zorgvuldig op een bakplaat
om vervolgens af te bakken.
Na 20 minuten, die eindeloos leken, konden we de koekjes eindelijk uit de oven halen en kwamen
tot de vaststelling dat ze ongelooflijk lekker waren.
Een betere naam dan "Het Alvermenneke" konden we dan ook niet bedenken voor dit overheelijk
koekje.

Peter en Karel Steegmans.


Diepenbeek heeft eigen straffe jenever

18 november 2002

"Ne stroese" staat volgens het Diepenbeekse dialectwoordenboek voor "een sterk en krachtig iemand".
Maar vanaf nu staat dat ook voor de enige en de echte eigen Diepenbeekse jenever. Dus, aanpassen maar dat woordenboek.
We geven je wel de raad dat niet te doen als je enkele glaasjes van Ne Stroese binnen hebt. Het gaat hier immers om geestverruimend vocht van 40 graden.

Het was de Diepenbeekse Heemkundige Kring die tijdens zijn vele opzoekingstaken geconfronteerd werd met het feit dat er in Diepenbeek vroeger al heel wat (stiekem) jenever werd gestookt in enkele duistere brouwerijen.
De Heemkundige Kring oordeelde de tijd rijp om ook eens met een "officiële" (witte) jenever voor de pinnen te komen.

De Kring stapte dan maar naar de Diepenbeekse drankenproducent Sodiko met de vraag enkele brouwsels voor hen klaar te stoken. Heel wat "proefavonden" waarrond nu al heroïsche verhalen de ronde doen, gingen de keuze vooraf.
Uiteindelijk bleven er twee brouwsels over, waaruit Ne Stroese werd geboren.

De meeste jenevers worden gemaakt op 35 á 36 graden, maar het nieuwe Diepenbeekse product wordt gestookt op 40 graden.
"Een van de strafste van Vlaanderen", zeggen ze in Diepenbeek fier. "En dus zeker geen drank voor doetjes."
Alsof je die in Diepenbeek zult aantreffen.

In het stookproces wordt in ieder geval gebruik gemaakt van de authentieke jeneverbes.

Ne Stroese wordt gebotteld in een mooie vierkante witte fles. Op de voorkant bevat het etiket een grappige tekening van drie figuren (een veldwachter, een herbergier en een pastoor) die te diep in de Diepenbeekse Stroese hebben gekeken.
Op de achterkant vind je dan een lyrische omschrijving van de Diepenbeekse jenever terug.

Het is de bedoeling dat de nieuwe jenever ondermeer zal geschonken worden bij officiële gelegenheden in het gemeentehuis. Maar hij kan ook best gebruikt worden als relatiegeschenk.


Het "Piepelke"

Juni 2005

Het "Piepelke" wil zich positioneren als een lekkere kwaliteitslikeur die zich durft plaatsen naast gerenommeerde Belgische en Franse likeuren..
Een "Piepelke" kan gedegusteerd worden, zomaar, als lekkernij, als slaapmuts of als pousse-café in een echt ouderwets likeurglaasje.
Je kan het "Piepelke" volgens eigen voorkeur degusteren: gekoeld, in koeler of diepvries, of op kamertemperatuur.
Voor wie hem wat te sterk vindt, kan hij geserveerd worden in een groot bol glas met wat ijsblokjes....

Met mate gedronken vlindert het "Piepelke" als een zachte bries door je geest en bloed en smaakt overheerlijk bij elke gelegenheid.

Het "Piepelke" is geboren om te verleiden en succes te hebben. Zeker de vrouwen zullen voor haar bezwijken.
Het "Piepelke" wordt te koop aangeboden in een smaakvolle fles. Het originele etiket is aangepast en verfraaid door Paul Maris, huistekenaar van de Heemkundige Kring.

Het "Piepelke" is overigens niet zo maar uit het niets ontstaan. Zijn geheim recept bestaat al meer dan 75 jaar en is door de vader van ons aller Jaak Wijgaerts van 't Paenhuys, uitgevonden, ontworpen, samengesteld na lange proefnemingen en smaaktesten.

Let wel, de Heemkundige Kring commercialiseert deze likeur niet. Wij hebben door dit initiatief alleen maar willen bijdragen aan de verrijking van ons culinair patrimonium.





Ontwerp JS